AZ KOMT MET EERSTE REACTIE OP SCHORSING KROES: DIRECTEUR OVERTRAD REGELS OOK AL TIJDENS ALKMAARSE PERIODE

Een woordvoerder van AZ heeft een eerste reactie gegeven op de schorsing van Alex Kroes. Enkele uren na het nieuws dat de nieuwe algemeen directeur van Ajax voor zijn aantreden talrijke aandelen inkocht, stelt de Alkmaarse club bovenal 'verrast' te zijn, en wijst het naar het verwachte vervolgonderzoek van de AFM, de organisatie die in Nederland de financiële markten overziet. Ook AZ zal in dat onderzoek een rol spelen: een deel van de aandelen die Kroes vergaarde, haalde hij al binnen in de periode dat hij nog directeur was bij zijn vorige werkgever.

'AZ heeft kennisgenomen van de kwestie tussen Alex Kroes en Ajax', leest het statement dat dinsdagmiddag naar buiten kwam. 'Voor ons is wat nu boven tafel lijkt te komen ook verrassend. Omdat er nu - blijkbaar - een onderzoek komt van de AFM onthouden we ons op dit moment van verder inhoudelijk commentaar.'

Concurrentiebeding

De remmende houding van AZ speelde een voorname rol bij de overstap van Kroes naar Ajax. In de periode dat de situatie bij de Amsterdammers al penibel was door de situatie-Sven Mislintat, gingen er in de voetbalwereld en bij Ajax terugkerend stemmen op om de startdatum van Kroes' werkzaamheden te vervroegen. Dit proces verliep moeizaam omdat er sprake was van een concurrentiebeding. Hierdoor mocht hij pas een jaar na zijn eventuele vertrek bij de Alkmaarders aan de slag bij een andere club. Toen in augustus 2023 naar buiten kwam dat Ajax persoonlijke overeenstemming met Kroes had bereikt, kwam dat voor AZ (ook al) als een verrassing.

Inkoop tijdens AZ-periode

Uiteindelijk mocht Kroes voor een bedrag van 50.000 euro alsnog op 15 maart 2023 in dienst treden. Amper drie weken later ziet de wereld er compleet anders uit, en is Ajax voornemens zijn algemeen directeur te ontslaan. Uit Kroes' eigen toelichting op LinkedIn blijkt dat hij de regels niet alleen overtrad voor hij overstapte naar Ajax, maar ook toen hij nog in dienst was van AZ. In het bewuste statement valt te lezen dat Kroes de aandelen vergaarde tussen 6 april 2022 en 26 juli 2023. Dit betekent dat hij begon met kopen voor hij instapte als directeur bij AZ (1 december 2022), en daarna nog bleef bijkopen. Kroes' dienstverband bij de Alkmaarders eindigde formeel op 1 september 2023.

Uit het statement van AZ valt nog niet af te leiden of de club overweegt gerechtelijke stappen tegen zijn oud-werknemer te ondernemen.

2024-04-02T13:41:42Z dg43tfdfdgfd