AJAX SCHORST NIEUWE DIRECTEUR KROES. DE SUPPORTERSVERENIGING: "WAT EEN ELLENDE, MENSEN. HET IS BIJNA NIET MEER TE BEVATTEN."

De bestuurlijke chaos bij Ajax bereikt een nieuw dieptepunt. De raad van commissarissen onder leiding van Michael van Praag is voornemens Alex Kroes te schorsen. De nieuwe Ajax directeur wordt er door de commissarissen van verdacht aandelen Ajax te hebben gekocht op het moment dat hij al wist dat hij de nieuwe algemeen directeur zou worden.

In het persbericht geeft Ajax aan: „De RvC vernam dat Kroes, een week voor de publicatie van zijn voorgenomen benoeming op 2 augustus 2023, ruim 17.000 aandelen Ajax heeft gekocht. De RvC heeft extern juridisch advies ingewonnen, waaruit blijkt dat het zeer aannemelijk is dat hij daarmee handel met voorwetenschap heeft gepleegd. Handel met voorwetenschap is een strafbaar feit.”

In bestuurlijk opzicht beleeft Ajax een van de roerigste jaren uit de clubgeschiedenis, na het eerdere ontslag van onder anderen trainer Maurice Steijn en directeur voetbalzaken Sven Mislintat, die pas een paar maanden aan de slag waren. Ajax staat vijfde in de competitie en moet ook op zoek naar een nieuwe trainer, want interim-trainer John van het 't Schip stopt na dit seizoen.

De supportersvereniging in een eerste reactie: "Wat een ellende, mensen. Het is bijna niet meer te bevatten."

Het hele communiqué over de Ajax directeur:

De Raad van Commissarissen (RvC) van AFC Ajax NV heeft besloten om algemeen directeur en directievoorzitter Alex Kroes per direct te schorsen, en is voornemens om de samenwerking permanent te beëindigen.

Dit besluit is genomen nadat de RvC vernam dat Kroes, een week voor de publicatie van zijn voorgenomen benoeming op 2 augustus 2023, ruim 17.000 aandelen Ajax heeft gekocht. De RvC heeft extern juridisch advies ingewonnen, waaruit blijkt dat het zeer aannemelijk is dat hij daarmee handel met voorwetenschap heeft gepleegd. Handel met voorwetenschap is een strafbaar feit.

RvC-voorzitter Michael van Praag: "Wij zijn zeer onaangenaam verrast dat dit Ajax nu overkomt, want dit is zeer slecht voor de club en voor iedereen die de club een warm hart toedraagt. Het handelen van Alex Kroes is niet verenigbaar met waar we met Ajax voor staan. Het moment waarop hij de aandelen kocht maakt dat hij handelde met voorwetenschap. Een dergelijke wetsovertreding kan een beursgenoteerde onderneming niet tolereren, zeker niet als het de CEO betreft. Na zorgvuldige beraadslaging is de RvC dus tot de conclusie gekomen dat de positie van Alex als directielid van Ajax niet houdbaar is. Ik vind het belangrijk om hieraan toe te voegen dat het technische beleid zal worden voortgezet met de mensen die we daarvoor hebben en op de weg die Ajax met Alex reeds was ingeslagen."

De taken van Alex Kroes worden door zijn collega-directieleden overgenomen. Daarnaast zal Michael van Praag als gedelegeerd commissaris de directie tijdelijk bijstaan.

Er zal op korte termijn een Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders (BAVA) bijeengeroepen worden om de aandeelhouders te horen over het voorgenomen ontslag, zoals de statuten voorschrijven. Daarna zal de RvC een besluit nemen over het ontslag.

2024-04-02T07:34:20Z dg43tfdfdgfd