AJAX VS KROES: DIT IS DE STRAF DIE HEM NA 'INSIDER TRADING' BOVEN HET HOOFD HANGT

Alex Kroes handelde volgens Ajax met voorkennis op de beurs en dat is bij wet verboden. Welke straf hangt de Ajax-directeur, die al geschorst is door zijn club, nu boven het hoofd, mocht hij voor de rechter moeten komen?

Kroes kocht een week voor zijn voorgenomen benoeming op 2 augustus 2023 ruim 17.000 aandelen in Ajax. Toen Ajax dat vernam, schakelden de Amsterdammers extern juridisch advies in, waaruit blijkt dat het zeer aannnemelijk is dat Kroes 'handel met voorwetenschap' heeft bedreven. Dat is een strafbaar feit.

Handel met voorkennis, ook wel insider trading genoemd, ontstaat als iemand aandelen of andere effecten koopt of verkoopt, terwijl diegene meer informatie over de onderliggende waarde heeft dan anderen, die slechts over de algemeen beschikbare informatie beschikken. Handel met voorkennis is wettelijk verboden en wordt gezien als een vorm van marktmisbruik. Bestuurders mogen dan ook geen transacties doen als zij beschikken over informatie die niet openbaar is of concreet is.

Welke straf hangt Kroes boven het hoofd?

Als we een duik nemen in de Wet op financieel toezicht, wordt duidelijk dat het niet uitmaakt of de keuze van in dit geval Kroes tot voordeel of verlies heeft geleid. De uiteindelijke straf kan bestaan uit hechtenis, een geldboete of taakstraf. Het hangt van de ernst van de zaak af welke straf van toepassing is. Kroes zou hoogstens zes maanden hechtenis kunnen krijgen, lijkt het.

Tegelijkertijd kan op grond van artikel 2 lid 1 van de Wet op de economische delicten worden gesteld dat Kroes mogelijk een overtreding heeft begaan met zijn handelen, en geen misdrijf. Opzet kan namelijk niet bewezen worden met de info die nu op tafel ligt

Kroes is het hartgrondig oneens met zijn schorsing en zegt zijn aandelenpakket in Ajax - in totaal zo'n 42.500 stuks - ruim op tijd kenbaar te hebben gemaakt. Hij stapt nu naar de Autoriteit Financiële Markten, dat onafhankelijk onderzoek zal doen.

'Dit alles levert onrust op voor Ajax en dat spijt mij oprecht. Hopelijk is deze periode snel voorbij. Vanaf vandaag zal ik, met pijn in het hart, op afstand, bekijken wat er bij Ajax gebeurt. Ajax moet weer Ajax worden', laat Kroes weten in een statement via LinkedIn.

Bekijk de #DoneDeal-special over de breuk tussen Ajax en Alex Kroes!

2024-04-02T08:42:21Z dg43tfdfdgfd