PSV KAN JOHAN BAKAYOKO KOMENDE ZOMER VERVANGEN DOOR STEVEN BERGHUIS VAN AJAX

Het lijkt komende zomer onvermijdelijk dat Johan Bakayoko vertrekt bij PSV. De aanvaller is dit seizoen een van de steunpilaren van het elftal van Peter Bosz en is bij meerdere Europese topclubs opgevallen. Afgelopen zomer wilde Brentford al ver voor Bakayoko gaan, maar destijds weigerde de twintigjarige Belg zelf te vertrekken. Steven Berghuis van Ajax lijkt een zeer goede opvolger van de jonge buitenspeler te kunnen worden.

Directeur voetbalzaken Earnest Stewart sprak eerder al het vermoeden uit dat Bakayoko na dit seizoen niet meer bij PSV speelt en de buitenspeler staat op de lijst van meerdere buitenlandse clubs. Liverpool zou de linkspoot nadrukkelijk in de gaten houden en ook Borussia Dortmund wordt genoemd als mogelijke bestemming. Bakayoko moet als het aan PSV ligt een recordbedrag opleveren en gezien zijn Estimated Transfer Value (ETV) van 47 miljoen euro is die eis niet onlogisch.

PSV zal na het vertrek van Bakayoko op zoek moeten naar een vervanger en dat lijkt niet al te eenvoudig. De rechtsbuiten is dit seizoen de zesde best presterende flankspeler van de Eredivisie en de spoeling op de Eindhovense flanken is dun. Hirving Lozano, normaliter rechtsbuiten, wordt dit seizoen door het veelvuldige blessureleed van Noa Lang vaak op de linkerflank geposteerd. Ook Malik Tillman speelt vaak op de flanken, maar hij rendeert beter als aanvallende middenvelder. Bovendien is het nog maar de vraag of PSV ook volgend seizoen over hem kan beschikken: de Amerikaan wordt gehuurd van Bayern München met een optie tot koop, maar Bayern kan die optie schrappen door een boete te betalen.

Lees ook:

Feyenoord moet fout erkennen en in zomer hopen op spectaculaire terugkeer

Volgens data van SciSports zou Berghuis waarschijnlijk een prima optie zijn voor PSV. De 32-jarige aanvaller, die ook op het middenveld uit de voeten kan, is dit seizoen de vierde best presterende buitenspeler van de Eredivisie. Hij levert de beste passes, weet het best positie te kiezen in aanvallende situaties en ook zijn voorzetten zijn bovengemiddeld goed. Bovendien lijkt de ervaren spelmaker van Ajax ook qua speelstijl veel op Bakayoko. Laatstgenoemde speelt alleen wat meer als klassieke buitenspeler. Dat resulteert onder meer in wat minder schoten van buiten het zestienmetergebied.

Career Advice Tool van SciSports

TeamCompetitieClub FitOntwikkelingSpeeltijdSpeelstijlFormatie
PSVEredivisie76***************
TEXT WIDGET

Career Advice Tool

De Career Advice Tool berekent op basis van data in hoeverre speler en club bij elkaar passen. Deze inschatting komt voort uit onder meer de verwachte transferwaarde (ETV), speelstijl, het niveau en het geprojecteerde potentieel van de speler. Diverse factoren als mogelijkheid tot ontwikkeling, kansen op speeltijd, de speelstijl en formatie van de club, zijn van invloed op de uitkomst.

De Career Advice Tool van SciSports onderschrijft dat Berghuis een goede aanwinst voor PSV zou zijn. De 46-voudig Oranje-international (2 goals) heeft een Club Fit van 76 met de club uit Eindhoven. In het Philips Stadion kan hij zich redelijk ontwikkelen, terwijl de speelstijl en formatie goed tot uitstekend bij hem passen. De kans op speeltijd is tot nu toe redelijk, maar zal ongetwijfeld groter worden als Bakayoko naar het buitenland vertrekt.

Lees ook:

Van 't Schip: 'Als Brobbey voor 70 miljoen euro wordt verkocht...'

Ook wat betreft kosten lijkt de komst van Berghuis haalbaar voor PSV. De linkspoot heeft een contract tot medio 2025 en wil naar verluidt graag vertrekken uit Amsterdam. Volgens data van FootballTransfers heeft Berghuis een Estimated Transfer Value (ETV) van 5,5 miljoen euro. Daarmee lijkt de komst van de voormalig speler van onder meer Feyenoord, Watford en AZ relatief makkelijk te bekostigen voor de huidige koploper van de Eredivisie.

2024-04-02T13:52:29Z dg43tfdfdgfd