VERTREKKEND HOOFDMONTEUR VAN VERSTAPPEN LIJKT OP ZWAK LEIDERSCHAP BIJ RED BULL TE WIJZEN

Afgelopen week kondigde Lee Stevenson zijn vertrek bij Red Bull Racing aan. De Brit was al sinds 2006 werkzaam bij het team, en werkte zich door de jaren heen op tot hoofdmonteur. Vanaf vandaag gaat Stevenson een nieuwe uitdaging aan, bij Stake: een opvallende transfer, zeker in verband met een bericht dat Stevenson afgelopen week zelf op zijn LinkedIn deelde.

Stevenson begon in 2000 al als tiener voor Jordan Grand Prix te werken, als stagiair. In 2006 verkaste hij naar het toen nog nieuwe Red Bull, waar hij zich door de jaren heen wist op te werken, totdat hij in 2015 de hoofdmonteur aan de auto van Daniil Kvyat werd. De Rus werd een jaar later vervangen door Max Verstappen, en dus werkte Stevenson jarenlang met de Nederlander samen. De voormalige hoofdmonteur van Verstappen gaf in het verleden aan dat hij een goede band met de Limburger had opgebouwd.

Heldenrol in Boedapest

Na het 2020-seizoen stopte Stevenson echter als hoofdmonteur van Verstappen, op eigen verzoek. De Brit had een kind gekregen en wilde een rol krijgen waarbij hij meer tijd met zijn familie kon doorbrengen, en was in 2021 en 2022 de hoofdverantwoordelijke van de monteurs van het testteam. Sinds 2023 heeft Stevenson ook weer de leiding over het raceteam. Een van de absolute hoogtepunten van Stevenson kwam in 2020, toen Verstappen nog voor de Hongaarse Grand Prix crashte. Onder leiding van Stevenson werd de RB16 van Verstappen net op tijd weer opgelapt, waarna Verstappen dankzij een topstart nog als tweede kon eindigen.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Dat Stevenson na achttien jaar bij Red Bull vertrekt, is op zich al opvallend, zeker omdat hij de afgelopen seizoenen minder op de circuits aanwezig was. Des te opvallender is het dat hij naar Stake lijkt te vertrekken. Het team van Audi opende het seizoen met kansloze pitstops, en daar zal de ervaring van Stevenson zeer welkom bij zijn. Stevenson werkt vanaf vandaag voor het team met de zwart met groene auto's, en zal al in Japan in actie komen voor het achterhoedeteam.

Opvallend statement

Stevenson kondigde zelf zijn vertrek bij Red Bull aan op de sociale media, waarbij hij met een groen en een zwart hartje afsloot, als verwijzing naar zijn nieuwe werkgever. De Brit deelde afgelopen week nog voor het eerst in een jaar tijd een bericht op LinkedIn, met daarin het volgende citaat. 'Als een organisatie ondermaats presteert, is het makkelijk om werknemers te vervangen of personen over te plaatsen, in de hoop dat de situatie verbetert. Helaas blijft die situatie in veel gevallen hetzelfde.'

'Leiders zijn verantwoordelijk voor het creëren van een omgeving waarin mensen zich op hun best voelen. Als je je team dus verandert, zonder de werkomgeving aan te pakken, en je zo toestaat dat de cultuur bepaald wordt door de status quo, dan zal je bedrijf in het beste geval altijd middelmatig zijn.' Hiermee lijkt Stevenson zijn vertrek bij Red Bull te linken aan de vermeende machtsstrijd en de rol van teambaas Christian Horner hierbij.

Meediscussiëren? Klik hier om je te registeren.

2024-04-01T16:59:16Z dg43tfdfdgfd